טיולי משפחות

הר הנגב הוא האזור האחרון שבו ניתן לחוות את חווית התרבות הבדואית האמיתית

בכפרי הרועים המסורתיים הפזורים לאורך כביש 40 בין שדה בוקר למצפה רמון נמצאים אחרוני הבדואיים המסורתיים המנסים לשמר , למרות הקדמה, את שורשי המסורת הקדומה.
נכון הם כבר כמעט ולא לובשים בתלבושת המסורתית, נכון כבר אין גמל שאיתו צועדים לאורך הכביש ונכון כמעט כולם מצוידים בפלאפונים משוכללים. אך בין כל אלה הם מתעקשים להתגורר באוהלים ובתנאים הבסיסים, שומרים בקנאות על מקורות הפרנסה המסורתיים עדרי עיזים, גמלים, כבשים. מקפידים תמיד כי האוהל יהיה פתוח למבקרים ויכבדו כל אורח המגיע לביתם.
למבקרים זאת חוויה תרבותית חזקה שבה נשאבים לתוך הקשיים של שמירה על מסורת וחיים ע”פ כלליה בעידן המתקדם.
הילדים אומנם הולכים לביה”ס אך במרבית השבטים תמצאו את הקטנטנים צמודים לאמותיהם ו”בעונת העשב” גם הם יוצאים אחרי העדרים למרעה הקרוב.
כבר מגיל צעיר הם לומדים להוביל חמור או עדר קטן, ומקבלים אחריות שלנו נראה מורכבת ומסובכת לילד קטן.
הבדואים המסורתיים בשבטי הרועים מכניסי אורחים ושמחים לביקורי תיירים בבתיהם, בנוסף להכנסת האורחים הם למדו לאחרונה לספר את סיפור חייהם ולהציג את אורח החיים המסורתי- זאת במסגרת קורסי התיירות שנעשו בשבטים בהשתתפות משרד התיירות ומועצה האזורית רמת הנגב .
כיום רבים מהם כבר יודעים להדריך, לקבל קבוצות ומשפחות, לאפשר ארוחה קלה או אירוח באוהל .
בשנה האחרונה החלו הנשים להצטרף לתהליך התיירות ולייצר מלאכות מסורתיות אצלן באוהל, זהו תהליך מורכב שבו הצטרכו הנשים לחזור וללמוד את הטוויה הידנית, שזירת החוטים, האריגה בנול ריצפה , תפירה ורקמה . פעולות רבות שמרבית מנשות השבטים כבר אינן זוכרות או שמעולם לא למדו.
כך מצאנו את עצמנו מקבצים נשים מבוגרות המכירות את המלאכות העתיקות ואלו מלמדות את הצעירות לחדש עשייה זאת כמו סבותיהן .
כבר היום ניתן לבקש באוהלים לראות ולהתנסות בעשייה המסורתית לבקש לנסות לטוות חוטים ולנסות לארוג בנולי הרצפה וגם לרכוש מוצרים ייחודים שמעמידות הנשים למכירה.

אוהלי האירוח נמצאים מיד אחרי הישוב מדרשת בן גוריון (לנוסעים דרומה ) ובסמוך לפני לכניסה העליונה של עין עבדת מסמן דגל ראשון את הפניה מערבה וזאת הכניסה לאוהל של סאלם אל וואדג אוהל יפה ומושקע – 054-3510824 והכניסה לשבטי הרועים בעבדת.
בהמשך כביש 40 לפני העיר עבדת תבחינו באוהל הנמצא קרוב ביותר לכביש זהו אוהל האירוח של עיד אל קשחר אוהל ארוח ותיק עם אוהלי לינה סביבו 057-7762166
בכניסה לנחל חווה מיד אחרי העיר העתיקה עבדת יש פניה מזרחה לאוהלי הרועים של נחל חווה שם יש כפר מסורתי ביותר שישמחו להציג בפניכם עבודות אומנות ולכבד אתכם בתה מתוק
סאלם אבו בלייא -050-5423523
בנחל אריכא, הכפר הנסתר שליד מצפה רמון מארחים מספר בדואים בוגרי קורס התיירות הראשון את המבקרים בכפר נקי ומסודר ואוהלים נעימים הכפר התארגן עם טלפון אחד לתאום סיורים והדרכות אדווה גולני תסייע לכם לתאם את הביקור – 054-4574593

בכל המוקדים ישמחו לארח אתכם להגיש תה קפה, אם תרצו ארוחה קלה של פיתות ,לבנה וחומוס או ארוחה כבדה יותר עם בשר כדאי לתאם.
לינה, טיולי חמורים או גמלים וסיורי אומנות אצל האוהלים ישמחו בתאום.
הקפידו לכבד את המארחים הגיעו בלבוש צנוע, דברו בכבוד ובנימוס ותזכו לחוויה ייחודית ונעימה.
 כמעט בכל שנה ישנה פריחה יפיפיה של נרקיסים בנחל חצץ.  הגשמים והשיטפונות עשו את עבודתם וכבר ניתן לראות את הנרקיסים במלוא הדרם. הנרקיסים יוצרים מראה מרהיב של פריחה לבנה עם ריח משכר וכביכול לא קשורים למדבר…
ההגעה למקום יכולה להיעשות רגלית או רכובה ברכב 4X4.
למגיעים מבאר שבע דרך כביש 40 דרום, פונים בצומת חלוקים שמאלה לכיוון ירוחם לכביש מס’ 204. לאחר כ-4.5 ק”מ פונים ימינה לנחל חצץ (ישנו שלט חום המכוון למקום).
זה המקום בו ההולכים רגלית מחנים את רכבם ומתחילים במסלול המסומן בסימון שבילים שחור (מס’ 15270). לאחר כ-ק”מ וחצי מגיעים לבורות חצץ, בורות מים החצובים בסלע מהתקופה הנבטית-ביזנטית (שווה ביקור).
ממשיכים במסלול השחור עד להגעה למפגש עם המסלול האדום מס’ 15273 (שם בעלי רכבי 4X4 מחנים) וממשיכים רגלית בדרך השחורה כרבע שעה עד להגעה לאזור הנרקיסים.
ניתן לחזור חזרה על אותו תוואי או להמשיך על הדרך המסומנת באדום עד להר צרור ולשדה צין.
למיטיבי לכת מאוד מומלץ לעשות את המסלול של נחל חצץ ונחל דרוך. יש לשים לב שמשך הטיול הינו כ-7 שעות ובחודשי החורף שעות האור מועטות, לכן מאוד חשוב לצאת מוקדם בבוקר על מנת לא להיכנס לחשכה בסוף המסלול.
בכל מקרה יש להצטייד במפת סימון שבילים, ציוד מתאים וכמות מים מספקת.
המסלול נכתב ע”י אדם סלע – חוויה אתגרית
החלמונית, כשמה כן היא צהובה ומרשימה, נדירה ויפיפיה, נסתרת בין סלעים ונקיקים בעלת תפרחת גדולה היוצאת מהאדמה. מבצל קטנטן ללא גבעול ועלים ונמצאת בריכוזים קטנים בנקודות בודדות בנגב.החלמונית מרבה את עצמה באתר עצמו בהזרעה עצמית או בפיצול בצלים.
מרבדי החלמונית פורחים באתרים מבודדים ובריכוזים קטנים בפעם אחת ותוך 3 שבועות נגמרת הפריחה כליל.

מסלול המובא כאן הוא לאתר החלמוניות ברכס בוקר סמוך לנחל בוקר ולחוות הבודדים “נחל בוקר” ו”זית המדבר”. היציאה למסלול מחוות הבודדים “נחל בוקר”.
נוסעים דרומה על כביש 40 לכיוון שדה בוקר אחרי צומת טללים לכיוון דרומה יורדים מהכביש בק”מ 136, כ- 10 ק”מ דרומית לצומת טללים (יש שילוט).
במידה והגעתם נמליץ להיכנס לחוות נחל בוקר וליהנות מטעימות יין במרתף היין המרכז את כל היינות המיוצרים ביקבי הבוטיק בנגב (טלפון: -052-6822930) שם תוכלו לקבל הנחיות מדויקות כיצד להגיע לאחד משני מוקדי הפריחה.
בסמוך לחוות נחל בוקר ממוקמת חווה נוספת – זית במדבר עם ג’חנון מצוין ואירוח נעים על המרפסת המרהיבה. (בתאום מראש בטלפון 052-5583065)
אם הגעתם בסוף שבוע והחוות סגורות תאלצו למצוא את דרככם לבד אבל זאת לא משימה קשה במיוחד.
החנו הרכב בסמוך לאחת החוות “זית המדבר” או “חוות נחל בוקר” וצאו רגלית לעץ השיטה שנמצא מצפון לנחל בוקר. העץ נמצא במרחק של פחות מקילומטר מהחוות ונראה בברור בכיוון מערב צפון מערב.
ברגע שהגעתם לעץ השיטה דרככם מובטחת, מרחק הליכה של עוד 300 מטר על פי השביל המסומן באבנים יוביל אתכם לריכוז הפריחה באתר. לסקרנים יש אתר מרשים נוסף בערוץ המגיע לעץ השיטה ממזרח, עלו במעלה הערוץ וברגע שמימינכם יש מחשופי סלע גדולים טפסו למחשוף הסלע ע”פ רוב בתחתית המשטח סלע מבצבצים הפרחים הצהובים, זהירות לא לדרוך.
לצלם לצלם לצלם לא לקטוף או לגעת.
למקדימים לילה או לאלה שטיילו אחרי הצהריים ונשארים ללילה, נמליץ על לינה ב”זית המדבר” – לינה באוהלי טיפי מרשימים למשפחות או לזוגות, או בבקתות האירוח של אחת משתי החוות “זית המדבר” או חוות “נחל בוקר”.
אתר חלמוניות נוסף יש ברכס חלוקים בסמוך לפארק ירוחם יש שילוט ושביל מסומן. גם שם כחצי שעה הליכה רגלית.
מכתש רמון, פנינת היופי בהר הנגב, הפך כבר מזמן לאתר מטוייל ומוכר, לכן נמליץ על אתרים פשוטים המאפשרים חילוץ עצמות קל. המעונינים באתרים נוספים ישתמשו במרכז המבקרים שבכניסה למכתש ויקבלו הצעות נוספות.
הנגרייה, מסלול מעגלי פשוט. הירידה ע”פ השילוט מכביש 40 לכיוון המנסרה או הנגרייה (שני השמות מתייחסים לאותו הקום). המסלול הוא טבעתי ולוקח כ- 20 דקות לאורך השביל הבנוי.
משם, במקום להיכנס לרכב, אנחנו ממליצים ללכת לאורך דרך העפר ממנה נכנסתם ולרדת דרומה למחצבת החולות הצבעוניים.
זהו האתר היחיד במכתש רמון שבו ניתן לאסוף חול צבעוני. מומלץ להביא מהבית בקבוקונים, נרות לאטימת הבקבוק, ניירות ודבק נוזלי ליצירת תמונות מחול צבעוני. בזמן שהילדים עסוקים אחד המבוגרים יכול להסיע את הרכב לחנית החולות הצבעוניים. יש ירידה מכביש 40.

בית-ספר שדה שדה-בוקר 08-653201

במרכז המבקרים במצפה רמון 08-6588698/1
מרכז מידע תחנת מצוק הצינים 08-6554418
מפה – ממצפה רמון לחולות הצבעוניים במכתש רמון

טיול משפחתי בטבע לשעת בוקר מוקדמת

ממצפה רמון יורדים למכתש והולכים הליכה קצרה לעין סהרונים שם יש מעט מים אך גם המעט מושך אליו בשעות הבוקר מינים רבים של בעלי חיים. ככל שתקדימו כך תרוויחו. המשיכו במורד הנחל לפרסת נקרות ושם בין המצוקים הלבנים והמוצלים תיהנו מצילה של המערה הגדולה המתגלה ביציאה מהקניון.
עלו בעליה (מעלה דקלים 10 דקות הליכה) לחניה. המסלול כולו כשעתיים. מומלץ רק בשעות הבוקר המוקדמות או אחה”צ לפנות ערב ורק אחרי תדרוך מפורט במרכז המבקרים.
את סוף הטיול בלו באחת הברכות שנוצרו מהמחצבות הסמוכות לכביש באתר הגבס או אפילו בבריכת השחייה העירונית של מצפה רמון (במחיר שווה לכל נפש) ואולי בברכה המיוחדת והשקטה יותר של מלון פונדק הרמון.
למי שיש רכב פרטי ומחפש אתר נחמד לרחוץ בו נמליץ על בור חמת בדרך לבורות לוץ כ- 10 דקות על הכביש מבה”ד 1 לכיוון מערב.

 

מרכז המבקרים במצפה רמון  08-6588698/1

למצפור טלי ופארק קק”ל ע”ש גולדה מאיר (אזור משאבי שדה)

מסלול רגלי המתחיל בחניה של פארק גולדה בכביש 222 מול אנדרטת ביר עסלוג.
מחנים את הרכב ומתחילים בהליכה קצרה מערבה בתוך הפארק לאורך האגם והדשא בסוף הדשא ממשיכים מערבה עד לכביש ושם מתעקלים עם הכביש צפונה ועולים בדרך עפר ע”פ השלט למצפור טלי (ע”ש טלי קסטנבאום ז”ל). מהמצפור נוף יפיפה של הפארק עצמו ושל אגן משאבים הכולל אתרי תיירות כמו המרחצאות אחוזת בריאות נווה מדבר , מאהל בדואי תיירותי “ספינת המדבר” והישובים טללים, משאבי שדה ומבנה המועצה האזורית. מהמצפור יורדים במדרגות עץ בחזרה לפארק , אנחנו ממליצים לחזור מצדו הצפוני והמזרחי של האגם וליהנות משפע של עצים חדשים שהקק”ל מנסה לאקלם במדבר.
מסלול מעגלי נחמד למשפחות המתחיל במפל של עין מעריף – חלק מהגן הלאומי עין עבדת.
המסלול מתאים לתקופת החורף והאביב.
תצפית מרהיבה על כל הגן הלאומי על מעיינות עין מעריף ועין עבדת.
הכניסה דרך כביש 40. כ- 10 ק”מ אחרי מדרשת בן גוריון פונים ימינה לגן הלאומי. הכניסה בתשלום (ניתן לנצל זאת אח”כ לכניסה קצרה לחלק התחתון והמוכר של עין עבדת). לאחר שמחנים את הרכב יורדים בשביל אל ראש מעלה הסולמות (הירידה מכאן אסורה. התנועה בסולמות היא חד כיוונית במעלה), ממשיכים מהמיצד לאורך המצוק דרומה למרפסת התצפית המרשימה ואח”כ לאורך קיר האבן הנמוך למפל היבש. גובהו של המפל כ- 60 מטר והוא שופע מים רק בימי שטפונות החורף.
מראש המפל ניתן לראות את בריכות המים המוצלות כל השנה של עין מעריף. מתחתיו 3 ברכות יפות נסתרות ובהמשך חורשת הצפצפות וקניון עין עבדת. באופק מדרשת בן גוריון.
המסלול מוביל אותנו במעלה נחל צין מראש המפל לכיוון דרום, הליכה לאורך הגבים והמתמורות. השביל עובר מצד לצד ומסומן. מדי פעם תפגשו ציורי סלע או שרידי פעילות של הרועים הבדואים. לאחר 2 ק”מ תגיעו לכביש 40 – חצו אותו בזהירות והמשיכו בערץ נחל צין הפעם על פי סימון שחור לבורות רמליה, שם תמצאו מים ברוב ימות השנה והמון שיחי אכילאה ריחנית (מעולה לתה. לא להרתיח אותה רק לטבול) .
בבורות רמליה ניתן להכנס לחלק מהבורות. הבורות הם חלק ממערך ענקי של בורות מים סביב העיר עבדת שנמצאת כק”מ מזרחה לכם (מוזמנים להכנס אליה. אתר מרשים ביופיו.) כל הבורות משויכים לתקופה הביזנטית וחלקם לתקופה הנבטית בה היו צריכים לאגור את מי השטפונות בנחל צין ולשמרם לעונת הקיץ היבשה.
משם נמשיך צפונה דרך מאהלי הבדואים של רמת ציפורים, קבוצה של משפחות המנסות לשמר את חיי המסורת ומעונינות להקים כפר רועים במקום.
האוהל של עיד אל-קשחר נמצא בסמוך לכביש ממול לחניון הלילה בק”מ 122 .עיד מארח משפחות לטיולי גמלים קצרים, לארוחות (בתאום) וללינה באוהלי אירוח נפרדים. האתר מטופח ומהנה ונותן חוויה מיוחדת למשפחות ילדים ואורחים שאינם מכירים את אורח חייהם המודרני של הבדואים. עיד הוא עובד רשות הטבע והגנים ויעזור לכם בהמלצות על מסלולים ואתרים באזור.
מהאוהל של עיד הליכה קצרה תוביל אתכם לכניסה לעין עבדת לחניון העליון ומשם לרכב. אפשר גם להשאיר שם רכב אחד במידה והגעתם עם 2 רכבים או להשאיר את המשפחה שם ולרוץ להביא את הרכב .
המסלול כולו כ- 4 ק”מ. בהליכה איטית ונעימה ללא הפסקות יקח כשעה וחצי למשפחה.

גן לאומי עין עבדת 08-6554418
גן לאומי עבדת 08-6551511
חאן השיירות – בקתות ארוח ואוהלי ארוח 08-6535777
כרמי עבדת – צימרים גלריה ומכירת יין מקומי 08-6535177
עיד אל קשחר 057-7762166
טלפון מרכז מידע אזורי 08-6554418

לחמוקי ניצנה (אזור ניצנה)

מסלול רגלי למשפחות.
המסלול פשוט וקל ומתחיל בהתיישבות הקהילתית חינוכית ניצנה. נוסעים על כביש 211 עד לסוף הכביש כמעט. שם, מול מעבר הגבול, פונים דרומה לכיוון מצפור בר לב. זהו מצפור יפיפה הממוקם על הגבול ומאפשר תצפית מרשימה לכיוון מישורי סיני הגדולים ובקעת הסבחה. מהמצפור ממשיכים מעט דרומה ופונים בדרך עפר צפונה לכיוון תל ניצנה (השלט מכוון לחמוקי ניצנה). מיד אחרי ההתחברות לכביש האספלט מחנים את הרכב ויורדים ברגל דרומה (צידו הימני של הכביש למגיעים מכיוון הגבול) לאתר החמוקים. מתגלה ריכוז יפהפה של גבעות קירטון המשובצות פה ושם גם במאובנים שיוצרות נוף חמוקים מרגש.
אפשר מותר וכדאי להתחבק אתם, לטפס עליהם ולגלוש למטה.
משם נמשיך בכביש לעזוז בארותיים או בחזרה לתל ניצנה ולכביש הראשי 211.

מצוק הצינים

מסלול מעגלי ברוחו של בן גוריון: מקבר בן גוריון דרך הטיילת החדשה ועד לצריף בן גוריון דרך גבעת הפסלים, מיצד צין, ומנחת שדה בוקר.
את המסלול נתחיל ברחבת הכניסה לאחוזת הקבר של דוד בן גוריון, שם ניתן להצטייד במים ולהשאיר את הרכב ללא חשש.
תחילת המסלול דרך אחוזת הקבר של דוד בן גוריון תוך כשתי דקות תבלעו בגן לאומי עמוס צמחיה מדברית שנפתח לאחוזת הקבר הממוקמת מול אחד מהנופים היפים בארץ נוף בקעת צין ומצוק הצינים.
הטיילת ממשיכה בקטע קצר וחדש שניבנה לאחרונה לאורך המצוק בתוך מדרשת בן גוריון. המשיכו לאורך הטיילת עד קצה הגדר המקיפה את הישוב (בקטע זה תוכלו לראות יעלים בעיקר בחודשים מאי- דצמבר). בזהירות צאו מהגדר ולכו לאורכה של הגדר מחוץ לישוב לכיוון צפון ועם השביל לכיוון מזרח. הקפידו לעקוב אחרי השילוט של גן לאומי הנמצא תמיד מימינכם.
לכו מזרחה עד למנחת שדה בוקר (זהו מנחת למטוסים קלים שנבנה בתקופתו של בן גוריון בשנות ה- 60 ואיפשר לאורחים רמי דרג לקפוץ לביקור אצל ה”זקן”).
בקצה הדרומי של המנחת יש מעבר צר עם כבל תוחם מימין. הנכם יכולים לגשת למיצד צין החפור: זהו מיצד רומי ,ואולי קדום יותר, ששמר על הדרך העולה מהערבה ופטרה (דרך הבשמים). מיצד זה שלט על תנועת השיירות העולות ויורדות מבקעת צין למישור צין ואח”כ בדרך לחלוצה.
לצד המיצד יש אנדרטה קטנה לזכרם של החמישה שצעדו לפטרה אחד מהם חבר קיבוץ שדה בוקר (איתן מינץ ז”ל).
מומלץ מאד להמשיך דרומה מהמיצד לגבעת הפסלים כ- 2 דקות הליכה נוספות.
הגבעה נקראת גבעת הפסלים על שום הפסלים שהציב הפסל הסביבתי עזרא אוריון שהתגורר במדרשת בן גוריון שנים רבות.
ה”רלסים” המוצבים על הגבעה מדמים קבוצת מטיילים ומרחוק קשה להבחין מיהו מטייל ומיהו הפסל. 
חוזרים חזרה למנחת ומכאן 2 אפשרויות: האחת חזרה למדרשה בשביל הקצר וחזרה למכונית או המשיכו לאורך המנחת לכיוון קיבוץ שדה בוקר והיכנסו בשער האחורי של הישוב לצריף בן גוריון.
בכניסה לצריף תערוכה המציגה את תולדות חייו של בן גוריון בהקשר לנגב ולתולדות המדינה ובצריף עצמו מוזיאון המשמר את אורך חייהם של פולה ודוד בן גוריון כראש ממשלה ובשנותיו האחרונות.
מהצריף דרך נוחה יחסית לאורכו של כביש 40 (אתם יכולים לבחור האם ללכת מצידו המזרחי או המערבי) עד לכניסה למדרשה ולקבר בן גוריון.
אורך המסלול כולו כ- 8 ק”מ זהו המרחק והמסלול שנהג בן גוריון ללכת מידי בוקר בזמן שהתגורר בקיבוץ.
בעוברכם ליד מתקן הביוב ניתן להציץ ואולי לזכות לראות עדת ציפורי מים הנחה באמצע מסע הנדודים דרומה לאפריקה.

 

בתחנת המידע של רשות הטבע והגנים 6554418-08

נחל חווארים עליון

הו מסלול קצר וטבעתי המאפשר לחוות את חווית נוף הירח בחוואר.
למי שיש זמן רב יותר ומספר מכוניות מומלץ להמשיך בנחל חוארים לכל אורכו מהבור ועד לכניסה לעין עבדת, במיוחד בליל ירח.
למקצרים נמליץ כאן על טיול קצר ופשוט הניתן לטיול גם בליל ירח.
מחנים את הרכב בחניה של בור חוארים כ- 3 ק”מ דרומית לכניסה לישוב מדרשת בן גוריון. משם יוצאים במורד הנחל ע”פ הסימון הכחול. לא להחמיץ ירידה לבור המים (בור חוארים בתחילת המסלול) משם ממשיכים במורד הנחל עד לשער הצור (אם הגעתם בלילה .. זרקו אבן צור אחת על השער ומבעד לעלטה יעופו לעברכם ניצוצות יפים. זוכרים, זאת אבן צור, רק בזהירות).
משם מטפסים על הגבעה הצהובה הניצבת ממולכם. זאת אחת מנקודות התצפית המרשימות בטיול.
גולשים על הטוסיק במורד הגבעה ונכנסים לעומקו של נחל חוארים ולנוף הירח שבו.
המסלול יורד עד לחיבור עם נחל המגיע ממערב ושם עקבו אחרי הסימון הירוק מערבה במעלה הנחל שיוביל אתכם לכביש 40 הישן, שבהליכה קצרה לאורכו (צפונה) תגיעו לרכבכם.

בביס”ש שדה בוקר 08-6532016